-->
Australisk Terrier
Välkommen till Vitterklippens hemsida och Australisk Terrier
Startsidan |  Valpar/Omplaceringar | Rasinfo |  Galleri | Länkar | Gästbok  | Dagbok/Blogg      BUTIKEN 

Rasinformation

Länk till en  Artikel skriven av mig om rasen

Australisk Terrier raspresentation - sett ur min synvinkel

Aussien är en liten robust ras som passar både gammal som ung. Den älskar att vara där du är och är en trogen liten kompis. Den klarar allt vad en storvuxen hund klarar och den som skaffar rasen överger den inte......

Historik.
Den Australiska terrierns historia antas börja under kolonísationen på 1800-talet då emigranter från England och Skottland kom till Australien. Det var inte bara människor som anlände med båtarna utan de hade även med sig husdjur och däribland småhundar. Dessa blandades med landets egna strävhåriga black and tan terriers. Deras uppgift var, förutom sällskap, att vara ett allt i allo på gårdar och i gruvor. De skulle klara allt från att vakta gården till att bekämpa skadedjur. Genom att Australien är ett så stort land så utvecklades många typer av rasen, något som märks även på dagens Aussies. 1872 visades i Australien den första hunden på utställning, den hade dock ännu ej fått sitt nuvarande namn.
Den första rasstandarden skrevs 1887 och den har sedermera kompletterats och blivit mer detaljrik. Sveriges Australiska terriers historia börjar i Danmark 1953. En dansk kvinna, Comtess Lise Moltke hade från England med sig en Australisk terrier som hon fått som gåva från Hertigparet Gloucester där hon arbetat som barnsköterska. Denna hanhund utställdes 1954 och den engelske domaren som dömde vid det tillfället fann honom så tilltalande att han året efter hade ordnat en tik från England till Danmark och Lise Moltkes kennel "Treffi" grundades. I Sverige ställdes rasen ut första gången 1959 och naturligtvis var det danskägda hundar. Inte förrän 1963 ställdes rasen ut av svenska ägare. Det var Sten och Ebba Persson som visade upp sina danskuppfödda hundar. Dessa hundar blev grunden till deras kennel "Stebs". Den första championen inom rasen i Sverige, blev deras danskimport Stella Polaris Jupiter. 1964 föddes den första valpkullen hos "Stebs " kennel. Det blev en kull på fem valpar. Den första australiska importen, Narrung Roger Dean, kom till landet samma år men han registrerades inte i Svenska Kennelklubben förrän 1966. Intresset för rasen ökade sakta. Det föddes sporadiska valpkullar, men 1968-1969 föddes fem valpkullar. Idag har ca 1000 valpar fötts i Sverige. 1993 föddes i Sverige 80 valpar fördelat på 16 kullar. Det kom även in två importer till landet från Australien och England. För att vara en sådan numerärt liten ras har ett stort antal hundar importerats, (ca 66 st) ,dels från ursprungslandet men även från England och de övriga nordiska länderna. Detta har lett till att det finns ett relativt stort avelsmaterial att tillgå.

Hur ser en typisk Australisk terrier ut ?
Aussien är en liten ras som oftast ligger något högre vad det gäller höjd och viktän vad rastandarden säger. Pälsen är sträv med raka pälsstrån och på huvudet sitter ett av rasens kännetecken, den silkeslena tofsen. Halsen inramas av en yvig krage och den vuxna hundens öron är spetsiga och uppåtstående Rasen finns i färgerna Blue and tan och Röd/Sandy. De hundar som är blue and tan har blåsvart kropp och svans, medan ben , huvud och området nedanför svansen är guldbrunt. Hjässtofsen skall vara i en ljusare nyans. De röda/ sandfärgade är enfärgade med en spännvidd från ljust sandfärgade till klart röda hundar. Rasen lever i skuggan av många söta raser och det har fört med sig att den aldrig blivit en hundhandlarras. Det är en relativt frisk ras med många veteraner på 10-16 år. 

Temperament
Den hör helt klart till terriergruppen och är inte en dvärghund. Den skall som övriga terriers vara en vaken , modig och robust individ. Det finns otaliga historier om Aussiens företagsamhet och den är känd för sin vaksamhet och vighet. Dess krage skall vara till skydd mot ormars angrepp och den är en duktig råttjägare. Rasen är också en mycket god hoppare och tar sig lätt över stora vallar och djupa diken. I dagens läge används den uteslutande som sällskapshund. Rasen är intelligent och lär sig både bra och mindre bra saker snabbt. Den älskar att röra sig, så Agility och lydnad passar den utmärkt, men du måste som ägare kunna ta tillvara en terriers egenheter och karaktär i lydnadsarbetet. Aussien är en pigg och tuff liten hund som inte alltid vet sin litenhet. Både tikar och hanar kan märka ut sina revir och man kan även se tikar som lyfter på benet. Den älskar barn och är en bra kompis till dem. De är tåliga, finner sig i det mesta och leker gärna med bollar eller en papperstuss på ett snöre som en liten kattunge. Du kan knappast få en trognare familjemedlem. Den är också en bra vakthund trots sin ringa storlek och noterar kvickt faror som hotar. En viss del av jaktinstinkten har den kvar och den tar gärna en språngmarsch efter en katt eller hare. Den springer dock sällan så långt bort att man inte ser den. Rasen är ingen bekväm liten soffhund, även om den gärna ligger och sover i soffan timmar i sträck efter större aktiviteter. Om den lever ett inaktivt liv hittar den på egna saker att göra, som vi kanske inte alltid uppskattar. Men lär man den redan som valp vem som bestämmer, och ger den en konsekvent uppfostran och motion, är den en helt underbar individ med stor personlighet. Två Australiska terriers är aldrig lika även om de är syskon. Den är väldigt fäst vid sin familj och passar dåligt som kennelhund eller hos den som arbetar hela dagarna. En Australisk terrier är en stor hund i litet format och perfekt för den som vill ha en stor hund i bekväm storlek. Den kan allt en stor hund kan, möjligen förutom att dra en pulka. Den älskar att springa bredvid cykeln eller efter skidorna och tål både kyla och hetta bra. Deras medfödda kärlek till barn och deras lojala sinnelag gör att vi aussie-frälsta inte kan tänka oss en underbarare familjemedlem . Ett speciellt kännetecken för den vuxna Aussiens sinnesstämning är öronen. De visar sin välvilja genom att stryka öronen bakåt och det får inte förväxlas med andra känsloyttringar.

Ulla-Britt Norgren

Ulla-Britt Norgren
070-364 07 95
 +46 (0)70 - 364 07 95.
Mail   41138@telia.com